شیر لیفتراکی

شیر لیفتراک چیست و آنچه باید درمورد شیر لیفتراک دانست!

شیر لیفتراک

بر اساس قوانین فیزیک پاسکال، مایع قابلیت فشرده شدن ندارد؛ از این رو زمانی که بر یک مایعی که در فضایی محصور شده فشار وارد شود این فشار در تمامی جهات چهار گانه پخش می شود؛ به این مسئله سیستم فشار هیدرولیک لیفتراک گفته می ­شود. نقش شیر لیفتراک به عنوان یک ابزار بسیار کلیدی در تنظیم این مسئله با نقش و خاصیت تنظیم کنندگی خود در انتقال مایع و یا انرژی گاز، سرعت حرکت آن ­ها و نیز نحوه عملکرد آن نشان می ­دهد.

شیر سیلندر گاز وسیله ای است که به کمک آن، سیلندر گاز کنترل و باز و بسته می ­شود تا جریان انرژی در سیر انتقال خود عبور کند. شیر سیلندر گاز از جمله اصلی­ ترین ابزار های کوچک اما بسیار مهم در صنعت گاز رسانی و انتقال گاز می ­باشد. همچنین شیر لیفتراک به عنوان یک کنترل کننده و مدیریت کننده انتقال انرژی گاز و یا هر مایع دیگر، وظیفه دارد تا یک جریان سیال را در مسیر کانال خود کنترل نماید.حتی توانایی قطع کامل جریان انرژی را نیز دارد.

شیر لیفتراکی همچنین وظیفه مهمی در ایمن­سازی قطعات لیفتراک که جزء سیستم­ های تحت فشار است دارد و مانع از بازگشت مایعات و انرژی گاز از کانال و مسیر اصلی خود می­ گردد.

آشنایی با انواع شیر سیلندر لیفتراک

درخصوص شیر سیلندر لیفتراک می­ توان با توجه به کابرد این قطعه و نحوه کارکرد، آن را به دو دسته و مدل تقسیم نمود که هر کدام از این دو نوع مدل در مصرف و ایمنی نقش مهمی دارند. این دو نوع سیلندر گاز هم در نحوه چرخش و هم در نوع استاندارد مختلف هستند. این دو نوع شیر عبارتند از شیر های برنجی و شیر های استنلس استیل.

 شیر لیفتراک در مدل شیر های برنجی که بسیار بادوام و از قدیم بسیار قابل اعتماد بوده، دارای دو مدل شیر های برنجی با روکش کروم و شیر های برنجی با روکش نیکل می­ باشد. نکته مهم اینکه در فرایند شیر لیفتراک، شیر های برنجی را بر روی کپسول گاز های خورنده وصل می ­نمایند که کاملاً از آتش زا بودن ایمن بوده و گاز بر روی آن بی­ اثر است.

همچنین شیر های استنلس استیل همانطور که از نام آن پیداست از جنس استیل می­ باشد. کاربرد این نوع از شیر سیلندر برای سیلندر گاز های خورنده قابل استفاده است؛ همانند گاز هیدروژن سولفید. نکته مهم در خصوص شیر های استنلس استیل این است که قیمت آن در مقایسه با شیر های برنجی بسیار گران­ تر می­ باشد.

استاندارد های شیر لیفتراک و شیر سیلندر گاز

در دسته بندی شیر لیفتراک نوع خروجی آن نیز در انواع آن نقش دارد. مطابق با این خروجی، استاندارد های مختلفی از شیر سیلندر در دنیا تعریف شده است که در میان سایر استاندارد ها پرکاربرد ­ترین آن­ ها استاندارد های ذیل می باشند:

  • استاندارد آلمان که اهمیت این مدل از استاندارد بخاطر بخش عمده شیر های روپیچ، نری، رزوه رو و.. می­ باشد.
  • استاندارد انگلستان که مطابق چنین استانداردی شیر ها را غالبا روپیچ، مادگی و رزوه داخل می­ سازند.

و در نمونه ای دیگر از استاندارد شیر لیفتراک و شیر سیلندر گاز، استاندارد آمریکا را داریم که بر اساس آن تمامی شیر ها از نوع male هستند و به لحاظ اندازه نیز از Din کوچک تر هستند. در کشورمان ایران  ازدو استاندارد آلمان و انگلستان بیشتر استفاده می­ گردد.

باید توجه داشت که بازرسی استاندارد شیر لیفتراک و سایر قطعات دستگاه لیفتراک امری مهم است که لازم است به افراد ماهر سپرده شود. هرگونه بی توجهی به این مسئله گاه منجر به حوادث غیرقابل پیش بینی می­ شود. معمولاً لیفتراک­ ها دارای برگه استاندارد با مهر و تایید کارشناس مربوطه می ­باشند. مسئله استاندارد در فرایند انتقال انرژی مسئله بسیار مهمی در استاندارد جهانی است. لذا تعریف استاندارد ها در جهان که ارتباط مستقیم با سلامت و ایمنی افراد دارد امری مهم و غیرقابل انکار می باشد. از این رو مهندسین و کارشناسانی در ادارات و سازمان های مختلف آموزش های لازم را جهت حفظ ایمنی در فرایند مصرف انژی دیده اند. امنیت دستگاه لیفتراک از جمله مرغوبیت کالایی چون شیر لیفتراک از جمله زیر مجموعه این موارد ایمنی می باشد.

 

 

شیر برقی لیفتراک

کارخانه ها، انبارهاب بزرگ و مکان هایی که در حال ساخت و ساز هستند معمولاً بیش ترین نیاز را به ماشین لیفتراک و قطعات آن دارند. شیر لیفتراک به عنوان بخشی از قطعات لیفتراک از جمله بخش­ های مهم این دستگاه فنی می­ باشد.

اگر قرار باشد دستگاه لیفتراک به صورت برقی استفاده شود شیر لیفتراک نیز به کمک مولد برق چرخه کار خود را توسط نیروی برق به جریان می­اندازد. در لیفتراک ­های دیزلی و لیفتراک دوگانه سوز پمپ ها مستقیم به موتور متصل می­ باشند؛ اما در لیفتراک­ های برقی در تمام مدت پمپ در حال کار کردن نیست بلکه لیفتراک برقی دارای قطعه ای به نام میکروسوئیچ است. این میکروسوئیچ هر زمان که اهرم شیر لیفتراک به کمک اپراتور مورد استفاده قرار بگیرد به کار می­ افتد. در صنعت خودرو سازی یکی از قطعات مهمی که با گیربکس ماشین درارتباط است شیر برقی است که وظیفه آن باز و بسته نمودن خروجی روغن گیربکس در کلاچ خودرو می­ باشد.

شاید تصور شود که تهیه نمودن ابزارآلات لیفتراک و از جمله شیر لیفتراک کار سختی باشد و چنانچه برای گازکشی، و یا انتقال انرژی حساسی شبیه به گاز خانگی ممکن است برای تهیه قطعات آن از جمله شیر سیلندر گاز دچار مشکل شوند. شرکت های مختلف قطعه سازی لوازم صنعتی و کارخانجات تولید لوازم یدکی این مشکل را به راحتی حل نموده است و افراد با یک سرچ ساده در گوگل از طریق وب­گاه های فروش می­ توانند به راحتی از انواع و برند های این محصول اطلاع یافته و آن را بدون صرف زمان و معطلی سریعاً خریداری نمایند.

اجزای سیستم هیدرولیک و شیر لیفتراک

اجزای تشکیل دهنده یک سیستم هیدرولیکی لیفتراک علاوه بر شیر لیفتراک پمپ نیز می ­باشد. ارتباط پمپ لیفتراک با شیر لیفتراک بدین صورت است که پمپ کمک می­ کند تا جریان ثابتی از سیال هیدرولیک را به سمت شیر لیفتراک بفرستد، تا به کمک شیر سیلندر گاز کنترل شده و منظم وارد سیستم مصرف عموم قرار گیرد.

پمپ متشکل از یک جفت چرخدنده است که موجب می ­شود سیال در جهت مخالف چرخش خود تحت فشار قرار گیرد. در میان بخش ­های مختلف شیر لیفتراک به چند نمونه کاربرد بخش های شیر لیفتراک اشاره می نمائیم:

1- شیر کنترل

که موجب کنترل محل حرکت سیال به کمک قرقره می ­شود و کمک می­ کند تا جهت سیال چه زمانی شروع و چه زمانی متوقف گردد. بدون وجود شیر کنترل فشار هیدرولیک لیفتراک فاید ه­ ای نخواهد داشت.

2- شیر تسکین

که از فشار اضافی سیستم جلوگیری می­ کند تا این فشار موجب پارگی شیلنگ، نشتی اتصالات و یا هرگونه مشکلات احتمالی دیگر نگردد.

3- شیر تخلیه

این بخش موجب محافظت سیستم هیدرولیک در مقابل فشار مضاعف می­ گردد. شیر تخلیه از بخش ­های ایمنی حیاتی فشار هیدرولیک در شیر لیفتراک محسوب می ­شود.

4- خط بازگشت

به کمک این بخش سیال به مخزن باز می گردد و موجب تکمیل شدن چرخه هیدرولیک لیفتراک می ­گردد.

با توجه به توضیحات به وضوح می بینیم که رابطه بسیار تناتنگی بین اجزاء سیستم لیفتراک و علی الخصوص ما بین پمپ و شیر لیفتراک وجود دارد. همچنین در فرایند چرخه این ابزار، شیر سیلندرگاز نقش کوچک اما تعیین کننده ­ای در کارکرد شیر لیفتراک ایفا می­ کند.

شیر لیفتراک و  کارکرد کنترل جریان هیدرولیک

هدف از اینکه در یک مدار هیدرولیک شیر کنترل جریان گذاشته می­ شود در واقع تنظیم جریان در قسمت­ های خاص این مدار می­ باشد. از آن جا که جریان شیر لیفتراک جهت تنظیم نمودن میزان جریان و فشاری که مایعات و گاز ها در لوله ­ها است استفاده و کنترل می ­شوند، از شیر های لیفتراک به منظور بهینه سازی عملکرد سیستم به کار گرفته می­ شود.

نکته مهم اینکه شیر های کنترلی به کمک تکیه بر گذرگاه جریان و یا پورت با سطح جریان متغیر نقش بسزایی دارند. در شیر لیفتراک و در کل تمامی سیستم­ های هیدرولیکی جهت کنترل جریان محتویات داخل شیر، کنترل سرعت ورود، و کنترل تمامی زوایای موتور ها و سیلندر ها از شیر لیفتراک استفاده می­ شود تا توسط قطعات این دستگاه سرعت و نحوه ورود مواد تنظیم شود.

کلام آخر

اگر از نحوه عملکرد شیر لیفتراک و شیر سیلندر گاز بخواهید مطلع باشید باید گفت که شیر لیفتراک و  شیر های کنترل انواع مختلفی دارند و هرکدام کاربرد های خاص خود را دارند. لذا بسیار مهم است که نحوه عملکرد کنترل جریان هیدرولیکی و نیز انتخاب شیر لیفتراک مناسب را با دقت بررسی کنیم. از متداول ترین انواع شیر لیفتراک و شیر کنترل جریان عبور گاز و مایعات می توان به نوع: توپ، دیافراگم، سوزن، پروانه و دوشاخه اشاره نمود.

شیر های کنترل جریان هیدرولیک لیفتراک در قالب شیر لیفتراک موجب می ­شوند تا سرعت انتقال انرژی در فشار از قبل تعیین شود. این مسئله توسط محاسبات فیزیکی تحت عنوان مفهوم کار، انرژی و قدرت محاسبه می­ شود.

آرمان اندیشه فولاد در این مطلب به بررسی شیر لیفتراک و نکات مهم پیرامون آن پرداخت. جهت راهنمایی و مشاوره بیشتر میتوانید با ما تماس حاصل فرمایید.